Τα εδώδιμα μανιτάρια συχνά συγκαταλέγονται στα φρούτα και λαχανικά. Στην πραγματικότητα όμως, επειδή πρόκειται για μύκητες, θα μπορούσαν να αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου άλλα λίπη και νάτριο. Παράλληλα είναι μεταξύ των σπάνιων τροφίμων που περιέχουν μερικά βασικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και συμπλέγματα βιταμινών τύπου Β.

Σας προτείνουμε δύο συνταγές, πανεύκολες και γρήγορες.

Συνταγή Νο 1

Τα άσπρα μανιτάρια με το κοτσάνι, που αγοράσαμε από σούπερ μάρκετ που εμπιστευόμαστε, τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί να φύγει τυχόν χώμα, βγάζουμε το κοτσάνι που έχουν και μετά ξεφλουδίζουμε τη βάση τους.

Τα τοποθετούμε πάνω σε στρόγγυλο ταψί 38cm Tefal με λαδόκολλα με τα καπάκια προς τα πάνω ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε και βάζουμε μέσα 2 ειδών τυριά και λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Συνταγή Νο 2

Για ένα γεύμα με λιγότερες θερμιδες πασπαλίζουμε απλά τα μανιτάρια με βότανα της αρεσκείας μας, τα οποία κόβουμε στον πολυκόφτη R-516 Rohnson και λίγο ελαιόλαδο.


Διατροφικά στοιχεία

Μανιτάρι Ποσότητα ανά 100 g

  • Θερμίδες (kcal) 22
  • Λιπίδιο 0,3 g      
  • Κορεσμένα λιπαρά 0,1 g
  • Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0,2 g
  • Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0 g  
  • Χοληστερόλη 0 mg         
  • Νάτριο 5 mg      
  • Κάλιο 318 mg    
  • Υδατάνθρακες 3,3 g        
  • Φυτικές ίνες 1 g
  • Ζάχαρη 2 g         
  • Πρωτεΐνη 3,1 g 

Βιταμίνη A          0 IU        Βιταμίνη C          2,1 mg

Ασβέστιο             3 mg      Σίδηρος 0,5 mg

Βιταμίνη D          7 IU        Βιταμίνη B6        0,1 mg

Βιταμίνη B12      0 µg       Μαγνήσιο           9 mg

Διατροφολόγος - Διατολόγος Κουτρίδου Σοφία: https://improveat.gr/

Πατήστε πάνω στα link για να δείτε τα προτεινόμενα προϊόντα στο site.